Oktatásvezető ismerteti a Hansgrohe termékek műszaki részleteit

Termékismertető

Mit szeretne tudni a modern fürdőszobáról?

3-lyukú csaptelep, falsík alatti szerelés, állószelep és társaik – ezek a weboldalunkon előforduló szakkifejezések. A Hansgrohe elmagyarázza, hogy milyen információk rejtőznek mögöttük, és hogyan segíthetik Ön a fürdőszoba tervezésekor.
Csak semmi pánik, nem kell megtanulnia a szakzsargont. Azt szeretnénk, hogy célirányosan eljusson álmai fürdőszobájának megvalósításához: A részletes információk és a műszaki tudnivalók abban is segítséget nyújtanak, hogy a kereskedővel folytatandó tanácsadáskor gyorsabban elérje célját.

Itt megtalálja a termékeinkkel kapcsolatos összes tudnivalót:

Kategóriák

Válasszon egy kategóriát a listából

Csaptelepek

Egykaros csaptelepek, egykezes csaptelepek

Egy kar, két funkció: keverés és a vízsugár erősségének szabályozása – a teljesen praktikus, egykezes kezeléshez. Az egykaros csaptelep gyors, mert a kar intuitív beállításával már a legtöbb esetben létrejön az ideális keverési arány. A vízmennyiséget és -hőmérsékletet a kar kivitelétől függően döntéssel, elfordítással vagy előrehúzással kell beállítani. A kívánt hőmérséklet elérésének ez a gyors módja egyben környezetkímélővé is teszi a csaptelepet. Hiszen kipróbáláskor bizonyos mennyiségű víz elhasználatlanul folyik el.

Fedezze fel a Hansgrohe egykaros csaptelepeket.

Axor Citterio M egykaros csaptelep

Highriser

Magasabb kifolyóval rendelkező mosdócsaptelep (többnyire egykaros csaptelep). A felhelyezett mosdókagylóhoz, ill. mosdóedényekhez rendszerint magasabb kifolyó szükséges, ha a csaptelep nem közvetlenül a kerámiára, hanem a mosdóasztalra (vagy külön tartóra) van felszerelve. Annak érdekében, hogy a víz kényelmes távolságból folyhasson a mosdóedénybe, a szárnak kissé hosszabbnak kell lennie, azaz jelentősen magasabbnak, mint a mosdóedény pereme. Mivel ezek az edények különböző méretűek, a Highriser részben nagyobb magasságokat kínál.
A Highriser kitűnő kényelemről és nagyvonalúságról gondoskodik. Változtassa fürdőszobáját komfortzónává!

A Highriser modelleket megtalálja az egykaros mosdócsaptelepeknél.

Axor Citterio M Highriser

Kétkaros keverő, kétkaros csaptelep, 2-karos csaptelep

A kétkaros csaptelepet – vagy kétkaros keverőt – két kézzel kell kezelni. A vízcsap szárának bal és jobb oldalán egy-egy karral vagy forgatógombbal szabályozható a meleg-, ill. hidegvíz. Hasonlít a háromlyukú csaptelephez, ahol a kezelőelemek a kifolyótól elválasztva, bal és jobb oldalon helyezkednek el. Mindkét csaptelep meghatározott stílusirányzatot képvisel. Az egykaros csapteleptől eltérően sokkal jobban illeszkednek a hagyományos fürdőszobához, ezért inkább a klasszikus fürdőszobákban szokták alkalmazni. A technika azonban a mai színvonalat képviseli. Mivel a kívánt keverési arányt sokkal lassabban lehet elérni, a kétkaros csaptelep rendszerint több vizet használ fel, mint az egykaros csaptelep.

Fedezze fel a Hansgrohe kétkaros csaptelepeket.

Axor Montreux kétkaros csaptelep

3-lyukú mosdócsaptelep, 3-lyukú csaptelep, háromlyukú csaptelep

Egy kar vagy forgatógomb a melegvízhez baloldalt, egy másik a hidegvízhez jobboldalt, középen pedig a kifolyó, ami önmagáért beszél: klasszikus kép a víz és a fürdőszoba találkozásáról. A háromlyukú csaptelepet is elsősorban a klasszikus fürdőszobákban alkalmazzák. Azonban a modern formavilág is jól illeszkedik ehhez a termékkategóriához A fogalom arra emlékeztet, hogy az alkalmazásához három lyuk szükséges a mosdókagylóban vagy a kád szélén.

Axor Urquiola 3-lyukú mosdócsaptelep

A háromlyukú csaptelepet azonban egyre gyakrabban szerelik fel a falra – szinte minden esetben szerelőfalas szereléssel. Ebben az esetben a mosdókagyló és a kerámia érintetlen marad, ezért ápolásuk is könnyebb. A kezelőelemek és a kifolyó a mosdókagyló felett helyezkedik el. A kifolyónak megfelelő méretűnek kell lennie (a mosdókagyló kiviteléhez igazodva).

Axor Urquiola 3-lyukú, falsík alatti mosdócsaptelep

Tiszta alapot jelent a háromlyukú csaptelep számára a szerelőlap, amelynek segítségével sok esetben felszerelhető a mosdókagylóra vagy a falra. A lemez elfedi a tartófelület egyenetlenségeit, és ezzel együtt igen dekoratív is. Az egyrészes lemez helyett – amely mindhárom csapteleprészt megtart – rozetták is alkalmazhatók. Néha ezek is használhatók a csaptelep mögötti kisebb hibák eltakarására. De ugyancsak szép átmenetet biztosítanak a csaptelep és az azt tartó alap között – legyen az csempe, vakolt fal vagy a mosdókagyló.

A háromlyukú csaptelep további alkalmazási területe a fürdőkád, ahol elsősorban a kézizuhanyt is tartalmazó, 4-lyukú csaptelepes változatban alkalmazzák (lásd lejjebb). 

Fedezze fel a Hansgrohe háromlyukú csaptelepeket.

4-lyukú kádperemre szerelhető csaptelep, 4-lyukú épített peremre szerelhető csaptelep, 4-lyukú csaptelep

Víztechnika a kádperemen: Meleg- és hidegvíz, kádtöltő és egy további csatlakozó a kézizuhany tömlőgarnitúra számára – ez összesen négy lyuk. A kádperemen vagy a falazott kádfoglalat csempéjén.
A 4-lyukú kádcsaptelepet rendszerint dekoratív lemezre szerelve alkalmazzák, amelyen mindent szép sorban elrendeznek. Ehelyett azonban rozettákat is lehet használni, amely átmenetet biztosít a csaptelep és a szerelési alap között. Ebben az esetben a szokásos csapteleppel ellentétben más távolságot kell választani a kézizuhany számára. Mindkét típus – lemez vagy rozetta – használható a kád vagy a csempe egyenetlenségeinek és kisebb hibáinak kiegyenlítésére.

Fedezze fel a Hansgrohe 4-lyukú csaptelepeket.

Axor Citterio M 4-lyukú kádperemre szerelhető csaptelep

Elektronikus mosdócsaptelep, elektronikus csaptelep, érintésmentes csaptelep, szenzoros csaptelep

Tudja, mit akarunk: A vízmennyiség és a hőmérséklet előre be van állítva és elindul, amint az elektronikus csaptelep érzékeli a közelségünket. Az ilyen szenzoros csaptelepek egyik változatán a hőmérséklet egy kis kezelőkar segítségével szabályozható. Amikor a kezünk néhány centiméterre található a kifolyótól, az infravörös jelek megnyitják a vizet – és automatikusan el is zárják, amikor elvesszük a kezünket.

Az elektronika a csapteleptestben elhelyezett elemmel működik. Az elektronikus csaptelepek takarékoskodnak a vízzel és gyakran találkozhatunk velük közösségi helyeken, mert megakadályozzák a véletlen hosszú vízfolyást.
Az érintésmentes technológia csökkenti a fertőzésveszélyt, melyet a közösségi és kereskedelmi szaniterhelyiségekben sokak által használt csaptelepek jelenthetnek. A szakértők főleg egészségügyi területen ajánlják az érintésmentes, szenzorral vezérelt vízsugár használatát a kézhigiénia miatt.

A Hansgrohe elektronikus csaptelepeit megtalálja az egykaros csaptelepeknél.

Metris S elektronikus mosdócsaptelep

Állószelep

A keverés nem lehetséges. A víz folyik, vagy éppen nem folyik. Hideg vagy meleg (az előbeállítás szerint). Olyan alkalmazásokhoz használható, ahol rendszerint mindig ugyanaz a követelmény érvényes, és kevésbé az egyéni komfortbeállítás. Az állószelep ideális vízcsap a konyhában, a (vendég) WC-ben vagy kültéren. Azonban ez a csaptelep több, mint egy puszta hidegvízcsap: például az átfolyós vízmelegítőnél. A melegvíz hőmérsékletét ezen a készüléken kell beállítani, hiszen a csaptelep nem rendelkezik keverő mechanikával.

A Hansgrohe állószelepeket megtalálja a szelepeknél és váltóknál.

Axor Citterio M állószelep

Falsíkon kívüli csaptelep, falsíkon kívüli szerelés

A teljes csaptelep látható – eltekintve a mögötte lévő ellátóvezetéktől. A csapteleptestbe integrált keverőtechnológia, valamint a kezelőelemek és a kifolyó teljes egészében a mosdókagylóra vagy a falra van felszerelve. Ez lehet szándékos, hiszen a technológia igen csak jövőbemutató, és a fürdőszoba stílusához igazodik. A falsíkon kívüli csaptelep általában a falsík alatti szerelési technológia kedvezőbb változata, viszont több minden elfér rajta. A legtöbb fürdőszoba-használó azonban zavarónak találja a további falon kívüli elemet, elsősorban a zuhanyzóban. A felújításoknál vagy az érzékeny területek átépítésénél, ahol nem lehetnek vezetékek a falban, a falsíkon kívüli szerelés jelenti az egyetlen megoldást.

Talis S² falsíkon kívüli, egykaros mosdócsaptelep

Falsík alatti csaptelep, falsík alatti szerelés

A csaptelepből csak a kezelőfelülete látszik: a fogantyú, a kifolyó, a váltógomb és adott esetben a termosztát vezérlése. A falsík alatti csaptelep tulajdonképpeni technikája a fal mögött rejtőzik – a vakolat alatt (vagy a csempék mögött). Ez a modern fürdőszobában gyakran nem teherviselő fal, ezért lehetővé teszi a keverőtechnika és a szabványos csatlakozódobozok alkalmazását. Vagy a fal egy fürdőszobára jellemző szerelőfal, mögötte üreggel. Mivel a legtöbb technika eltűnik a falban, a falsík alatti szerelés rendet teremt a fürdőszobában: nincsenek zavaró elemek, a zuhany alatti hely kizárólag az élvezeté.

Axor Citterio M falsík alatti, egykaros mosdócsaptelep

Padlónálló csaptelepek

A csaptelepet a padlóra szerelik fel, onnan történik a vízellátása. A kezelőfogantyúk vagy -karok, a kifolyó (kádtöltő), – és többnyire még egy kézizuhany csatlakozó is – a kb. egy méter magas, padlón álló cső felső részén helyezkednek el. Elsősorban a szabadon álló fürdőkádak mellett alkalmazzák, ahol nincs lehetőség a falon történő kezelésre, mert az túl messze van a kádtól. Ennek feltétele természetesen a padlóban kiépített csővezeték és a padlónálló csaptelep alapjának – az alaptestnek – a padlóhoz történő rögzítési lehetősége.
A padlónálló csaptelepeket megtalálja a kádcsaptelepeknél.

Axor Starck egykaros – padlónálló kádcsaptelep

Hídcsaptelep

A kétkaros csaptelepek egyik változata a hídcsaptelep, amely kétlyukú csaptelep is egyben. Története visszanyúlik a házi csapteleptechnika kialakulásáig, és újraértelmezés többnyire a klasszikus elődre emlékeztet. A balról és jobbról bevezetett vizet nem a csaptelep belsejébe beszerelt csapbelső vagy keverőgolyó keveri, hanem a vízcsapban folyik össze. Ez a középen látható, meleg és hideg oldal közötti csatlakozásnál történik, ezért is emlékeztet megjelenésében egy hídra. A hídcsaptelep alkalmanként a konyhában is megtalálható, ahol például nosztalgikus porcelán mosogatón helyezik el.

Axor Montreux hídcsaptelep

Mosdókagylók

Tipológia: a mosdókagyló találkozása a mosdóasztallal

Kagyló, alacsony falú tál, magas falú tál: Az, ahogy a mosdókagylónál a vízzel találkozunk, egyénről egyénre különböző. A műszaki jellemzők és a nyelvhasználat hozzájárul a fogalmak sokféleségéhez. Itt megtalálja azoknak az objektumok tipológiáját, amelyekből vizet merítünk a fürdőszobában.

A kis szélességű kagylókat mosdókagylónak, 60 cm magasság felett pedig mosdóasztalnak nevezzük. A mosdókagyló mellett a mosdóedény elnevezés is elterjedt. A kézmosókagylók szinte mindig sokkal kisebbek és falra vannak felszerelve, ezért itt most csak a kagylókról beszélünk.

Emellett a szakemberek a szerelési mód alapján is különbséget tesznek a kagylók, tálak és mosdóasztalok között. Ha a kagylót egy fürdőszobai bútorra vagy lapra szerelik, és mindkét elem egymástól függetlenül választható, akkor felhelyezett mosdókagylóról vagy felhelyezett mosdótálról beszélünk. A nagyobb modelleket beépített mosdóasztaloknak nevezzük.

Fali függesztésű mosdókagyló/mosdóasztal

A mosdókagyló a falra van felszerelve, és nem támaszkodik fürdőszobabútorra vagy lapra. Széles körben elterjed formája a falra szerelt, széles peremű, ill. polcos mosdókagyló, amelyen a csaptelepet elhelyezik:

A mosdókagyló szorosan illeszkedik a falhoz. A kerámián egy Hansgrohe Metris egykaros mosdócsaptelep.

A fali függesztésű mosdókagyló – vagy a falra szerelt mosdótál – fali csapteleppel is kombinálható. Ez a kombináció rendkívül praktikus és tiszta. Sőt, fali csaptelepre van szükség, ha a dizájn – mint pl. az Axor Urquiola kollekció nem rendelkezik elég széles peremmel vagy polccal a mosdókagyló körül, amelyen a csaptelepet fel lehetne szerelni.

Axor Urquiola falra szerelt mosdóedény

A fali szerelésre alkalmas mosdókagylók kialakításukban különböznek a felhelyezett mosdókagylóktól: A hátoldalon egy speciális fali csatlakozó található, amely hézagmentes szerelést tesz lehetővé, és egyben a rögzítéseket is tartalmazza. A porcelán mosdókagylók esetében ez a hátoldal nem mázos, hogy síkban felfeküdhessen a falra.

Axor Bouroullec fali függesztésű mosdótál és falsíkon kívüli, egykaros mosdócsaptelep

A fali függesztésű, ásványöntvényből készült Axor Bouroullec mosdókagyló szintén szorosan felfekszik a falra. Ehhez innovatív dizájnú polcok kaphatók tartozékként, amelyek teljesen egyénileg használhatók.

Fedezze fel a Hansgrohe mosdókagylókat.

Felhelyezett mosdókagylók, mosdóedények, mosdótálak

A felhelyezett mosdókagyló és mindenekelőtt a szabadon, konzolon vagy bútoron elhelyezett mosdóedény optikailag egyedülálló. Gyakran azt a látszatot keltik, hogy arrébb lehetne vinni. A csatlakozók miatt ez azonban nem lehetséges. A hagyományos, fali függesztésű mosdókagylóktól a vízellátásban is eltérnek (lásd fent): Az edény peremére nem lehet csaptelepet felszerelni. A csaptelepet az edény mögött vagy mellett, a bútoron, ill. a konzolon kell elhelyezni. Annak érdekében, hogy a csaptelep kifolyója túllógjon a mosdóedény peremén, általában ún. Highriser kivitelű csaptelepet (ehhez lásd: Csaptelepek kategória) kell alkalmazni. A másik alternatíva a fali csapteleppel alkotott kombináció. A csaptelepnek ebben az esetben is a mosdóedény méreteihez kell igazodnia, hogy a vízsugár elérje az edény közepét.

Merítsen ötletet a Hansgrohe mosdóedényekből.

Axor Urquiola mosdóedény

Az Axor Urquiola mosdóedény lapra van felszerelve, ezért ez egy felhelyezett mosdókagyló.

Axor Massaud mosdóedény

Az Axor Massaud mosdótál önállóan ül egy mosdóasztalon.

Beépített mosdóasztal, beépített mosdókagyló

Ha a mosdókagyló teljes felületén csatlakozik a bútorhoz és optikailag teljesen egybeolvad vele, akkor beépített mosdókagylóról beszélünk. A 60 cm-nél nagyobb szélesség esetén a beépített mosdóasztal az elnevezés. A felhasznált anyag lehet ásványöntvény, zománcozott acél vagy kerámia.

A beépített mosdóasztal elegendő felületet biztosít a csaptelep elhelyezéséhez. Sok esetben a csaptelep a mosdókagyló mögött, középen található. Az új dizájnnál – mint amilyen pl. az Axor Bouroullec – a csaptelep oldalt, a tárolón, ill. a bútor felületén is elhelyezhető. Az Axor Bouroullec mosdókagylók által biztosított polcokat nem kell feltétlenül a vízellátás kezelőelemeihez használni. Ehelyett a piperecikkek vagy dekoráció tárolására is használhatók. Az egyik ilyen változat a beépített mosdókagyló és a fali csaptelep kombinációja. Mindenkinek, aki előnyben részesíti a szabad helyet a mosdókagyló mellett.

Fedezze fel az Axor Bouroullec beépített mosdókagylókat.

A mosdókagyló és a polc egybeolvad az alatta található bútorral: az Axor Bouroullec beépített mosdóasztal.

A beépített mosdókagyló beleolvad a fürdőszobabútor felületébe, amelyre a Hansgrohe Metris csaptelepek fel vannak szerelve.

Kézmosókagylók

A fürdőszobában használt, szokásos mosdókagylóknál lényegesen kisebb mosdókagylókat leginkább a vendég WC-kben alkalmazzák. Itt korlátozott a hely, ami miatt kis kinyúlású mosdótálat vagy mosdókagylót kell választani. Emellett a felhasználás a kézmosásra van kihegyezve, így nincs szükség nagyobb térfogatra. Ilyen helyeken a fali csaptelepek is helytakarékosak – így a mosdókagylóknál elhagyható a csaptelep számára hagyott perem. A fali szerelésű csaptelepek a Hansgrohe-nél egykaros csaptelepként és kétkaros csaptelepként kaphatók.

Műszaki szempontból természetesen minden mosdókagyló egyben kézmosókagyló is. Hogy melyik dizájnt és milyen méretben rendelik hozzá ehhez a célhoz, azt a helyviszonyok és az egyéni ízlés határozza meg.

A kézmosókagylók jellemzően kis kinyúlásúak, ezért a Hansgrohe Metris csaptelep oldalt helyezkedik el.

Kádak, fürdőkádak

Hozzáépíthető kádak

A hozzáépíthető kádak hosszanti oldalukkal csatlakoznak a falhoz. A másik három, látható oldalt a gyártó által hozzáillesztett kádlábazat takarja el a megnyerő megjelenés érdekében. A fal felőli széles perem biztonságos tárolófelületet biztosít a fürdőszobai kozmetikumok számára és helyet a csaptelep elhelyezésére.

Az Axor Citterio fürdőkád – melyet a három oldalon kádlábazattal burkolva falhoz szerelésre terveztek – megfelelő lemezzel is kapható. Ez kiegészítő rakodófelületként szolgál a fejvégnél.

Az Axor Citterio fürdőkád falhoz csatlakoztatva történő szerelésre készült.

Fedezze fel a Hansgrohe fürdőkádakat.

Beépített fürdőkádak

A beépített fürdőkádak a fürdőszobai építészet részeit: például lábazatba vagy emelvénybe beépítve, vagy bútorként körbeépítve. A foglalat stabilizálja a kádat és elrejti az állványt. Mivel ezt a burkolatot a tervező vagy az építtető szabadon határozza meg, a beépített fürdőkád – megfelelően körbeépítve – szabadon is állhat a helyiségben. A dekoratív felület legtöbbször terméskő lap vagy csempe, ill. mozaik.

A beépített fürdőkád épített lábazatának peremén található az épített peremre szerelhető csaptelep számára szolgáló hely, amelyet úgy kell elhelyezni, hogy a használó könnyedén elérje.

A hozzáépített vagy beépített fürdőkádak fali csaptelepekkel is kombinálhatók. Ez a beépített fürdőkád egy épített emelvénybe van beépítve:

Emelvénybe integrált beépített fürdőkád Hansgrohe PuraVida márkájú csaptelepekkel.

A csaptelepek esetében az Axor Bouroullec kollekcióba tartozó fürdőkádak sokféle választási lehetőséget kínálnak, mivel itt a vízkifolyó és a kezelés külön polcokon is elhelyezhető. Ezek a peremen lévő felületek az Axor Bouroullec esetében plasztikusan kiemelkednek a kádtestből, így biztosítva helyet a csaptelep számára.

Az Axor Bouroullec beépített fürdőkád egy épített lábazatba van beépítve.

Fedezze fel az Axor Bouroullec beépített fürdőkádat.

Szabadon álló fürdőkádak

A fürdőkád, amelyet körbe lehet járni. A szabadon álló fali csatlakozó falcsatlakozás nélkül, minden oldalon burkolattal van körbevéve (kádlábazat) vagy pedig dekoratív állványon áll. A szabadon álló és önmagukban stabil fürdőkádak tradicionális megjelenésükben négy lábon (pl. oroszlánlábon) állnak.

Szabadon álló fürdőkád Philippe Starcktól, mellette padlónálló csapteleppel.

Szabadon álló fürdőkád Philippe Starcktól (Duravit) ráillesztett burkolattal, mellette Axor Starck padlónálló csapteleppel.

A négy oroszlánlábas fürdőkád klasszikusnak számít a fürdőkádak között. Szabadon álló kádtöltő csapteleppel kombinálva.

Az Axor Montreux a klasszikus, oroszlánlábas fürdőkádat kínálja, akár szabadon álló, hozzáillő stílusú kádtöltővel s zuhannyal rendelkező kádtöltő csapteleppel.

A helyiségben szabadon elhelyezett fürdőkád vízellátásához és lefolyójához építészeti intézkedések szükségesek: például egy szabadon álló, padlónálló csaptelep keverővel, kézizuhannyal és szükség esetén váltóval. Ezzel a kezelőfogantyúval lehet választani a kádtöltő és a zuhany között. A helyiségben szabadon felállított fürdőkádhoz padlólefolyó is tartozik, például az alatta elhelyezkedő pincébe. Ahol ilyen szerkezetet építenek ki, ott rendszerint a fali vízelvezető strang lesz a fürdőkád lefolyócsöve. A műszaki megoldásokat rendszerint a kádemelvény burkolja el.

Az Axor Massaud fürdőkád szabadon állhat. Ebben a példában azonban félig be van építve egy sík emelvénybe.

Az Axor Massaud fürdőkád szabadon állhat. Itt félig be van építve egy sík emelvénybe.

Fedezze fel a Hansgrohe fürdőkádakat.

Kádlábazat

A látszó burkolóelem a fürdőkád dizájnjában, mely illeszkedik a fürdőkád speciális íveihez és méreteihez. A lábazat vagy kádlábazat ugyanabból az anyagból készül, mint maga a fürdőkád, többnyire akrilból. A rögzítő- és szerelőrendszer szintén az adott kádmodellhez illeszkedik.

A kádlábazat egységes megjelenést, letisztult frontot és oldalnézetet biztosít a hozzáépített fürdőkád esetében. A szabadon álló fürdőkád minden oldalát leburkoló lábazat optikailag azt a hatást kelti, mintha az egész egybe lenne öntve.

Hansgrohes uses different kinds of cookies. You can agree to the use of all cookies or make your personal settings or consult the general data protections.

   

I agree to all cookies