A klímavédelem a kézmosással kezdődik

hansgrohe víztakarékossági tippek és erőforrásokat kímélő termékek

A víz értékes. Aki gazdaságosan bánik vele, az hozzájárul a környezet- és klímavédelemhez, és még a saját pénztárcáját is kíméli. A víztakarékosság egyszerű. Ehhez már a mindennapi szokásaink minimális változásával is hozzájárulhatunk. Itt megtudhatja, milyen modern technológiákkal takarékoskodhat automatikusan a vízzel. S mi mindent tehet még ezenkívül, hogy ne pazarolja ezt az értékes erőforrást.

Fürdés helyett zuhanyozás: tetemes mennyiségű vizet takaríthat meg vele

A kellemes, meleg fürdő jót tesz a testnek és a léleknek. Ugyanakkor ez az élvezet a kád méretétől függően 100–200 liter vizet is elfogyaszt. Egész szép kis mennyiség, pláne ha minden egyes litert fel kell melegíteni. A zuhanyozás lényegesen takarékosabb: ennek során átlagosan 40–60 liter víz fogy. Nem lenne jobb, ha a különleges alkalmakra tartogatná a kádfürdőt, és helyette egy jót zuhanyozna? Ha még egy lépéssel tovább akar menni, akkor az erőforrásokat kímélő modellek közül válasszon kézi- és fejzuhanyt.

1. víztakarékossági tipp: modern zuhanytermékek felszerelése – EcoSmart zuhanyok

Egy hansgrohe EcoSmart zuhannyal akár 60 százalék vizet is megtakaríthat a hagyományos zuhanyfejhez képest. A különbség a zuhany belsejében van: az EcoSmart technológia automatikusan kb. 6–9 liter/perc mennyiségre korlátozza a vízátfolyást. Mivel ezzel kevesebb vizet kell melegíteni, az EcoSmart egyúttal az energiatakarékossághoz is hozzájárul. Aki pedig kevesebb friss vizet fogyaszt, annak a vízszámlája is alacsonyabb lesz. A legerőforráskímélőbb módon a Crometta 85 Green kézizuhannyal zuhanyozhat. Ennek fogyasztása mindössze 6 liter/perc (3 bar víznyomás mellett). És még valami: a több vízsugár fajtával rendelkező EcoSmart zuhanyok az alacsonyabb átfolyás ellenére is fenségesen kényeztetőek.

2. víztakarékossági tipp: a víz felkavarása és dúsítása levegővel – AirPower zuhanyok

Aki azt hiszi, hogy a kevesebb víz kevesebb zuhanykomfortot jelent, annak a hansgrohe AirPower pezsgő meglepetés lehet. A technológia egyszerűen zseniális: kevesebb víz + több levegő = teljes zuhanyélmény. Ehhez a zuhany bőségesen levegővel dúsítja a vizet. Ez teltebbé, könnyedebbé és lágyabbá teszi a vízcseppeket. Zuhanyozás közben az AirPower vízcseppjei jólesően gyöngyöznek végig a bőrön. Ráadásul az AirPower zuhany szinte alig fröcsköl. A zuhanysugár többet hoz ki a vízből, és hatékonyan használja ki a levegő felkavaró erejét. A hansgrohe valamennyi, ezzel a technológiával felszerelt zuhanya intenzív, környezetbarát zuhanyélménnyel kényeztet.

A vízzel takarékoskodók korlátozzák vízigényüket

Víztakarékosság könnyedén.

Ha nem rendelkezik napkollektorral a háztetőn, vagy nem használ geotermikus hőszivattyút, akkor elkerülhetetlenül fosszilis energiahordozókat kell használnia a vízmelegítéshez. Akinek a mindennapi használat során sikerül takarékoskodnia a meleg vízzel, az csökkenti a klímakárosító széndioxid-kibocsátást, és csökkenti ökológiai lábnyomát a Földön. Arról nem is beszélve, hogy energiaszámlái is alacsonyabbak. Szeretne feleslegesen meleg vizet pocsékolni a mindennapi kézmosás során? Remek! A hansgrohének erre is van környezetbarát technológiája.

3. víztakarékossági tipp: a meleg víz takarékos használata – CoolStart csaptelepekkel

A hansgrohe CoolStart technológiával felszerelt mosdócsaptelepek napról napra automatikusan csökkentik az energiaszükségletet. Ezekből a csaptelepekből csak akkor folyik meleg víz, amikor valóban szüksége van rá. Hogyan? Az egykaros csaptelepből a kar középső állásában kizárólag hideg víz folyik. A meleg víz csak akkor kezd el érkezni a vezetékeken keresztül, amikor tudatosan balra fordítja a kart. A CoolStart kijelöli a környezetbarát trendet a fürdőszoba világában, és egyúttal a pénztárcáját is kíméli.

4. víztakarékossági tipp: intelligens csaptelepek használata – EcoSmart

Valamennyi hansgrohe csaptelep már alapváltozatban fel van szerelve az EcoSmart technológiával. Azaz: akár 60 százalékkal kevesebb vizet használnak, mint a hagyományos vízcsapok. A különböző víznyomásokra automatikusan reagáló és formáját változtató, precíziós elasztomer állandó, mindössze 5 liter/percre korlátozza a vízmennyiséget. A hansgrohe csaptelepeivel minden további nélkül takarékoskodhat a vízzel (és még a vízszámláját is csökkentheti). Ráadásul minden olyan liter vízre, amit nem kell felmelegíteni, nem kell energiaköltségeket sem számolni. 

A hansgrohe csaptelepek segítenek az erőforrások kímélésében

Modern kezelési technológiákkal pofonegyszerűen takarékoskodhat a nyersanyagokkal

Egy kényelmes, egykaros csapteleppel vagy egy Select csapteleppel a fürdőszobában vagy konyhában Ön döntheti el, mikor folyjon a víz, és mikor álljon el. A gyors be- és kikapcsolásban a hansgrohe okos kezelési technológiái segítenek. Az új, gyakran használt termékbe való befektetés hamar megtérül. A környezet pedig így is, úgy is megköszöni az Ön hozzájárulását.
 

5. víztakarékossági tipp: kétkaros helyett egykaros csaptelep

Miközben a két kar elforgatása közben arra vár, hogy a víz elérje a megfelelő hőmérsékletet, és a mennyisége is jó legyen, már egész sokat elfolyatott belőle feleslegesen a Dunába. Amellett, hogy a modern, egykaros csaptelepek lényegesen kényelmesebb kezelést visznek otthonába, a kívánt vízmennyiség és a kívánt hőmérséklet is sokkal gyorsabban beállítható rajtuk, mint a kétkaros csaptelepeken. Az egykaros csaptelepek időt takaríthat meg, és plusz kényelemhez is jutat. Ráadásul annál több bankó marad a pénztárcájában.

6. víztakarékossági tipp: a víz elzárása gombnyomásra – a Select gombbal

A hansgrohe Select technológiával teljesen eltűnik a klasszikus kezelőkar a mosdókagylóról és a mosogatóról. Az ilyen kar nélküli csaptelepeken a víz kényelmesen, gombnyomásra nyitható meg és zárható el. Ez nap mint nap víztakarékosságra ösztönöz, és élményt nyújt gombnyomásra. A Select funkciós mosdó- és konyhai csaptelepek nem csak takarékosak, de minimalista kialakításúak is. Így ultramodern megjelenést kölcsönöznek a mosdókagylónak és a mosogatónak.

Víznyelők? Isten véletek! Így takarékoskodhat a vízzel a mindennapokban

A fürdőszobában és a konyhában gyakran elhasználatlanul tűnik el az értékes víz a lefolyóban. S mindez csak azért, mert nosztalgikus csaptelepeket vagy idejétmúlt zuhanyrendszereket használunk. Találjuk meg együtt a legnagyobb víznyelőket és pénzpazarlókat. A mindennapi vízfogyasztás tudatos csökkentése érdekében.  
 

7. víztakarékossági tipp: a csepegő csaptelepek megjavítása vagy cseréje

Csepeg a csapja? Ez hosszú távon drágább lesz, mint gondolná. A csepegő csaptelepeket a lehető leghamarabb meg kell javítani. Gyakran elég csak kicserélni egy tömítést. Ha azonban már ősrégi a vízcsapja, akkor érdemes végleg nyugdíjba küldeni. Cserélje le a régi vasat új, korszerű, víztakarékossági funkcióval felszerelt csaptelepre. 

8. víztakarékossági tipp: új termék vásárlásakor vegyük figyelembe az energiahatékonyságot és a vízfogyasztást

Ami igaz a csaptelepekre, az igaz a zuhanyfejekre, a mosógépekre és a mosogatógépekre is: az ősrégi modellek többnyire lényegesen több vizet fogyasztanak, mint az újak, és már rég le kellett volna selejtezni őket. Új termék vásárlásakor ügyeljen az energiahatékonysági besorolásra. Mely készülékek takarítanak meg sok vizet és energiát? Minden esetben környezetbarát, A és A+++ közötti besorolású modellt válasszon. Apropó hatékonyság: soha ne indítsa el félig üresen a mosógépet vagy a mosogatógépet. Csak akkor indítsa el a gépet, ha optimális mennyiségű szennyes van benne. Az előöblítésre, ill. az előmosásra rendszerint semmi szükség. A kis mennyiségű szennyeshez, ill. edényhez a legtöbb gépen van környezetbarát, rövid program.

Még több víztakarékossági tipp...

  • ... a fürdőszobában és a WC-ben: aki fogmosáskor vagy borotválkozáskor folyatja a vizet, az – csapteleptől függően – 5–15 liter vizet pazarol el percenként. Kérjük, zárja el, amikor nem használja! Fogmosáskor használjon fogmosópoharat. A nedves borotválkozáshoz elég egy kis víz is, melyet kiengedhet a mosdókagylóba. A WC-be érdemes beépíteni öblítésmegállító gombot vagy kétmennyiséges öblítőtartályt. A kisdolgokhoz bőven elegendő 3 liter öblítővíz. A vízműtől kapott számla elárulja, mit is jelent ez az Ön háztartásában.
     
  • ... a kertben: a gyepet rendszerint nem kell öntözni, a következő eső után még a megbarnult fű is magától kizöldül. A kert többi részén takarékosan használja a vizet, és csak naplementekor öntözze a növényeket és a virágokat. Ezzel kevesebb víz párolog el használatlanul az ágyásokból és a cserepekből. 
     
  • ... fogyasztási szokásainkhoz: az egyszer használatos palackok gyártása és ártalmatlanítása sok víz és energia megy pocsékba. Jobb megoldás: vásároljon üveg vagy PET alapanyagú, többször használható vagy betétdíjas palackokat. Ez korlátozza az anyag- és energiafelhasználást. A gyümölcsök és a zöldségek gyakran hosszú utat tesznek meg, amíg a boltok polcaira kerülnek. Termesztésükhöz, feldolgozásukhoz és szállításukhoz rengeteg vizet és energiát kell felhasználni. A regionális, szezonális termékek vásárlása sokkal környezetbarátabb megoldást jelent. Különben is, nem szeretne vitamindúsabban és egészségesebben táplálkozni?
Találja meg az Önhöz legközelebbi kereskedőt!

Szakkereskedő kereső